Jongeren tussen 4 en 24 jaar met overgewicht lopen geen groter risico op sportblessures als jongeren met een gezond gewicht. Die conclusie trekt VeiligheidNL op basis van een onderzoek dat zij in samenwerking met het Erasmus MC heeft uitgevoerd onder 3.846 respondenten.
Het onderzoek bespreekt de trend van het toenemend aantal sportblessures bij jongeren, waarbij eerder al de relatie werd gelegd met verminderde motorische vaardigheden. De huidige studie laat zien dat overgewicht alleen, geen verklaring geeft voor deze stijgende trend. De samenhang van risico’s op blessures met verminderde motorische vaardigheden is in deze studie niet verder onderzocht.
Het onderzoek stelt onder meer: ‘Sporten wordt gepropageerd als middel tegen overgewicht. De resultaten van deze studie laten zien dat bij jeugdigen daarbij geen voorbehoud hoeft te worden gemaakt vanwege hogere kans op sportblessures. Wel is en blijft het van groot belang het opbouwen van sporten verantwoord en met goede begeleiding te doen. Weinig beweegervaring leidt namelijk tot een grotere kans op blessures. Maar eenmaal goed getraind is het risico op een sportblessure bij overgewicht niet hoger dan bij kinderen en jongeren met een gezond gewicht.’
De data voor het huidige onderzoek zijn verkregen via de continu uitgevoerde enquête Ongevallen en Bewegen in Nederland (OBiN). De cijfers zijn afkomstig uit de periode 2006 tot en met 2011. Bij kinderen, adolescenten en jong volwassenen in de leeftijd van 4 tot en met 24 jaar is nagegaan wat hun BMI is, of zij een sportblessure hebben opgelopen en hoeveel uur zij totaal per jaar aan sport doen. Bij het bepalen van het blessurerisico is zo rekening gehouden met de mate van lichamelijke activiteit. De resultaten tonen dat sportende kinderen en jongeren met overgewicht geen hoger risico op het oplopen van een sportblessure hebben, vergeleken met sportende kinderen en jongeren met een gezond gewicht wanneer wordt gecorrigeerd voor de mate van lichamelijke activiteit.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.
Bron: bav-voetbal.nl