Ontdek de sport van je leven!
 

Beweging is nodig voor de fysieke ontwikkeling van kinderen

Er is een tegenstrijdige trend gaande: minder gymdocenten vanuit de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in het basisonderwijs, waardoor kwalitatief mindere gymlessen worden gegeven, en tegelijkertijd minder buitenspeelmomenten van de jeugd in dezelfde leeftijd. Terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat bewegen onontbeerlijk is voor de fysieke ontwikkeling van kinderen.

In de leeftijdscategorie van kinderen op de basisschool wordt de basis gelegd voor een gezonde lichamelijke en motorische ontwikkeling. En niet te vergeten: om sportieve aansluiting te houden met het niveau van sport in het voortgezet onderwijs. Want stel: je kind kan de koprol nog niet met voldoende vormspanning zittend eindigen, wat dan als er in het voortgezet onderwijs al wordt begonnen met de tipsalto?

Fysieke basis

Bij sportverenigingen met een serieuze benadering van de prestatiesport, in het middelbaar onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven kunnen dezelfde conclusies getrokken worden. Als de fysieke basis niet breed genoeg is om sport specifiek betere prestaties te kunnen leveren, dan lijdt een kind daar onder.

Als bijvoorbeeld de technische uitvoering van een basisonderdeel niet lukt en gym daardoor minder leuk wordt, dan leidt dat tot uitval, blessures of afhaken. Er is dan te weinig succesbeleving waardoor verdere motivatie voor sporten ontbreekt.

Nationaal Bureau Sport Stimulering (NBSS) vindt het alarmerend om te zien dat een koprol in groep 8, over een balk balanceren in groep 6, of huppelen in groep 4 in veel gevallen nog niet lukt. Met deze reden helpt NBSS sportverenigingen om de fysieke gesteldheid van kinderen in kaart te brengen en de specifieke ‘ontwikkelgebieden’ te ontwikkelen.

Daarnaast zet NBSS met het initiatief Sporttest ook gymdocenten van de ALO in om ad-hoc of op structurele basis in het primair onderwijs een kwaliteitsimpuls te leveren. Samen kunnen we het belang van sport voor kinderen in Nederland van een positieve stimulans voorzien, en het plezier in sport blijven waarborgen. Voor meer informatie kun je kijken op www.sporttest.nl!

Arjen Hop is werkzaam bij Nationaal Bureau Sport Stimulering en uitvoerend eindverantwoordelijke voor de Sportkampen van Sportivun en Sporttest. Hij heeft een passie voor sport en bewegen en vindt de energie die hierin zit bij de ontwikkeling van talent van kinderen geweldig. Iedere dag is een feestje als je bezig bent met het zoeken naar en ontwikkelen van talent!

Geef een reactie