Ontdek de sport van je leven!
 

Vakantiekamp kiezen voor je kind: weet waar je op moet letten!

Je zoon of dochter wil graag op vakantiekamp in de schoolvakantie. Dan kan je op zoek naar een passend kamp bij één van de vele aanbieders. Maar hoe kan je van de buitenkant een aanbieder ‘screenen’, waarop moet je zoal letten?

In Nederland is er gelukkig een onafhankelijke organisatie die de diverse aanbieders streng beoordeelt op veiligheid, hygiëne en kwaliteit voordat het Keurmerk Kindervakanties toe wordt gekend. Je kunt alles lezen over de criteria van dit keurmerk en de organisaties die dit keurmerk mogen voeren op deze website.

Eisen aan het keurmerk

Organisaties die in het bezit zijn van het Keurmerk voldoen aan strenge en relevante kwaliteitscriteria omtrent kindervakanties. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de professionaliteit van de begeleiding, de veiligheid van de verblijfsaccommodatie, de diversiteit van het programma, maar ook hoe er omgegaan wordt met een EHBO-post of met eventuele klachten. De aanbieders worden in theorie en in de praktijk getoetst door ervaren en onafhankelijke keurmeesters.

Als een organisatie niet in het bezit is van het Keurmerk Kindervakanties zegt dat wel iets maar nog niet alles. Je kunt de organisatie in ieder geval zelf toetsen op de 4 b’s: begeleiding, bereikbaarheid, oud-bezoekers en balans.

Wie is de begeleiding, zijn het scholieren of gecertificeerde sportbegeleiders, en door wie (met welk profiel) wordt de begeleiding aangestuurd? Hoe is de bereikbaarheid van de organisatie voor en tijdens een kamp? Wat is er bekend van oud-bezoekers, hoe hebben zij het vakantiekamp ervaren en raden zij het kamp of de organisatie aan? En als laatste zou je wat kunnen vragen over de balans tijdens een kamp, zoals balans tussen activiteiten en rustmomenten, tussen leiding en deelnemers en tussen deelnemers onderling.

Sportkampen van Sportivun

Een organisatie die wel in het bezit is van het Keurmerk Kindervakanties is al goed onderzocht en beoordeeld. Sinds enkele jaren levert Nationaal Bureau Sport Stimulering, met het initiatief ‘de sportkampen van Sportivun’, als vooraanstaande organisatie binnen de sportkampen-branche een bijdrage aan het Keurmerk Kindervakanties.

Kwaliteit staat bij ons zeer hoog in het vaandel en daarom hebben we het Keurmerk aangevraagd en toegekend gekregen. Vanwege onze hoge standaard van werken en onze gedegen know-how met betrekking tot het stimuleren van sport in Nederland, zijn wij gevraagd toe te treden tot de Commissie Certificatie Zaken van het Keurmerk Kindervakanties. Deze Commissie is verantwoordelijk voor de bewaking en doorontwikkeling van de kwaliteitscriteria.

Meer informatie over Sportivun, een initiatief van Nationaal Bureau Sportstimulering, is te vinden op deze website!

Arjen Hop is werkzaam bij Nationaal Bureau Sport Stimulering en uitvoerend eindverantwoordelijke voor de Sportkampen van Sportivun en Sporttest. Hij heeft een passie voor sport en bewegen en vindt de energie die hierin zit bij de ontwikkeling van talent van kinderen geweldig. Iedere dag is een feestje als je bezig bent met het zoeken naar en ontwikkelen van talent!

Geef een reactie