Ontdek de sport van je leven!
 

Drie misverstanden van ouders over de fysieke vaardigheden van hun kind

Onder ouders bestaan nog steeds misverstanden over de invloed die zij hebben op het aanleren van fysieke vaardigheden van hun kinderen, volgens de Canadese website Active for Life.

Misverstand 1: kinderen hebben geen hulp nodig bij aanleren vaardigheden
Spelen is voor kinderen cruciaal. Spelen wordt ook wel ‘het werk van een kind’ genoemd. Het is zo belangrijk, dat de Verenigde Naties het hebben opgenomen als een basisrecht voor kinderen.

Kinderen moeten verschillende spellen doen om al hun vaardigheden te ontwikkelen. Zorg er als ouder voor dat je kind de mogelijkheid heeft om zichzelf te ontplooien. Alleen, samen met vriendjes of samen met jou.

 

Misverstand 2: leraren en coaches leren mijn kind alle benodigde vaardigheden
Ouders zijn zich soms niet bewust van hun eigen belangrijke rol als leraar. Niet alleen op het gebied van school, maar ook zeker op het gebied van beweging. Je hoeft je kind geen topatleet te maken, maar het aanleren van belangrijke fysieke vaardigheden gebeurt vooral thuis.

Spelen is ook hier weer het toverwoord. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

 

Misverstand 3: mijn kind is geen geboren atleet, dus sport is minder belangrijk
De hersenen ontwikkelen zich door hetgeen waar ze mee in aanraking komen. Dus als je je kind veel actief laat zijn, zal dit deel van het brein zich ontwikkelen. Oefening baart kunst.

Het maakt niet uit of je kind sportief is aangelegd of niet, het aanleren van fysieke vaardigheden is voor ieder kind van groot belang. Het maakt deel uit van de algemene ontwikkeling van ieder mens. Sterker nog, hoe meer je kind kan, hoe zelfverzekerder het zal zijn. En hoe leuker bewegen voor je kind wordt. Niet alleen op jonge leeftijd, maar voor de rest van zijn of haar leven.

 

De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door Richard Monette. Active for Life is een niet-commerciële organisatie die zich wijdt aan het helpen van ouders bij het opvoeden van blije, gezonde en motorisch vaardige kinderen. De tekst is ook terug te vinden op tym.nl.

Geef een reactie