Ontdek de sport van je leven!
 

Sport helpt bij ADHD

We hebben het al tien keer gezegd: bewegen is ontzettend goed voor kinderen, zowel fysiek als mentaal. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze mentale voordelen nog sterker wegen voor kinderen met ADHD.

ADHD is een van die termen die het laatste decennium overal opduikt. ADHD staat, in het Nederlands, voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD kunnen zich moeilijker concentreren, vinden het moeilijk hun emoties en alertheid onder controle te houden en zijn dus nog veel actiever dan kinderen die geen ADHD hebben, legt Steunpunt ADHD uit.

Niet heel gek dus, dat voldoende beweging juist voor deze kids heel belangrijk is. Maar de mate waarin beweging een positief effect heeft, verbaasde zelfs de onderzoekers. Niet alleen sport helpt bij ADHD. Al eerder werd bewezen dat zelfs een halfuurtje beweging per dag de symptomen van ADHD al sterk verminderde. Het huidige onderzoek heeft hierin nog meer nuance aangebracht.

Voldoende beweging helpt kinderen met ADHD afleiding te weerstaan en zich te richten op één taak.

Tijdens het onderzoek zijn hersenscans gemaakt waarop duidelijk te zien is dat de kinderen die meer hadden bewogen, hun hersenen meer gebruikten. De positieve werking van bewegen is deels te danken aan het feit dat, wanneer je actief beweegt, je lichaam stofjes aanmaakt die je cognitieve prestaties verbeteren. De onderzoekers verbazen zich dan ook over het feit dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden van sport en bewegen bij het helpen van kinderen met ADHD, terwijl medicijnen alom worden voorgeschreven.

 

Bron: Tym.nl

Geef een reactie